Kundtjänst har öppet
   

Guide

Mätguide för måttanpassade skjutdörrar

Vad ska man tänka på när man ska mäta innan man beställer måttanpassade skjutdörrar?

När det är dags att beställa era måttanpassade skjutdörrar är det viktigt att måtten blir rätt. Vi finns alltid här för att hjälpa till om ni har frågor men vi har sammanställt mätguide för måttanpassade skjutdörrar nedan för att göra processen så enkel som möjligt. 

Mätguide för måttanpassade skjutdörrar

Mät alltid på minst tre ställen både på höjden och bredden.
(Nästan) inga hus har helt raka väggar och golv. Därför är det smart att mäta höjd och bredd på flera ställen för att vara säkert på att de nya skjutdörrar kommer passa. Tänk på att det är öppningsmåtten vi önskar, ni behöver inte dra bort något extra. Vi kommer anpassa bredd och höjd på skjutdörrarna för att skjutdörrarna, skenorna och hjulen passar er yta.

Vi rekommenderar alltid att man mäter med en lasermätare för att få så exakta mått som möjligt. Har ni ingen lasermätare själva eller möjlighet att låna av en släkting eller granne så kan vi kostnadsfritt skicka en till er. Självklart så följer även en retursedel med så ni enkelt kan skicka tillbaka lasermätaren. Känner ni er säkra med en tumstock eller måttband går det givetvis även att mäta med dessa.
Tips på hur man mäter rummet för att beställa måttanpassade skjutdörrar till garderob
Lägsta höjden

Som utgångsläge önskar vi alltid lägsta höjden för att vi ska veta att dörrarna går in på höjden.

Mät höjden på vänster, mitten och höger sida.
Mät höjden på det djup och plats i rummet ni önskar att dörrarna ska placeras.

Skiljer det mer än 10 mm på höjden kan man behöva göra någon typ av anpassning på plats vid monteringstillfället. Skiller det mindre än 10 mm på höjden kommer man kunna justera detta med hjälp av skjutdörrarnas justerbara golvhjul.

Största bredden (när garderoben ska gå mellan två väggar)

Som regel använder vi den största bredden, detta gör vi för att veta att skjutdörrarna täcker hela ytan. Vi kapar golv och takskena 2 mm mindre än angivet mått för att dessa ska vara enklare att montera.

Mät bredden uppe vid taket, på mitten och vid golvet.

Skiljer det mer än 10-15 mm på bredden kan det vara smart att montera anslagslister mot väggarna. Dessa kan man justera så det står rakt och låta dörrarna stängas emot anslagslisten istället för emot väggen. Blir det en glipa kan man täcka denna med en kvartslist eller liknande.

Mät djupmått

Vare sig ni endast önskar skjutdörrar eller både skjutdörrar och inredning är det viktigt att se till att det finns plats även på djupet.

Till våra skjutdörrar kan ni välja på en-, två- eller tre spårig skena.
En spårig skena= 42 mm
Två spårig skena = 82 mm
Tre spårig skena = 122 mm

Om ni önskar att använda vår standardinredning är denna 505 mm. På detta mått tillkommer sedan önskad skena (samt lite mellanrum mellan dörrar och inredning).

Vi har även en 420 mm djup stomme.